Blog

Fénytemplom Veleméren

2013.09.02 14:28

Magyarország sok szempontból legkülönlegesebb temploma a Szentháromság tiszteletére szentelt, egyhajós kőből és téglából épült, keletelt veleméri katolikus templom, ami a mostani falu déli végében található Papréten emelkedik.

Nemrégiben bebizonyították azt, amit régóta meséltek: ebben a fény templomának is nevezett épületben minden freskót és ablakot pontosan úgy helyezett el a mester, hogy éppen abban a pillanatban süsse meg a Nap, amikor annak mondanivalója van. Például Szentháromság vasárnapján a felkelő Nap első sugara a szentély boltozatán lévő Szentháromság jelképre esik, és a téli napforduló hajnalán a szentély délkeleti kerek ablakán besütő napsugarak a gyermek Jézust világítják meg elsőként. Napközben szépen végigjár a fény minden freskón, kivéve egyet: a pokol természetesen midig sötétben marad.

Az alábbi felvételeken erről láthattok előadásokat:

https://www.youtube.com/watch?v=ZCBVJZfXkZg

https://www.youtube.com/watch?v=ZAwj9K35GbU

Ady és a szabadkőművesség

2013.08.23 18:35

 

Izgalmas, szellemi értelemben pedig nagyon gazdagon rétegzett könyvet írt Raffay Ernő történész Szabadkőműves béklyóban címmel Ady Endre és a hazai szabadkőművesség kapcsolatáról. A kötetben nemcsak Ady pályájának és személyiségének ellentmondásossága sejlik fel, hanem az a céltudatosság is, amellyel a magyar nemzetállam lebontására törekedtek a szabadkőművesek. Az első, most megjelenő kötet 1905-ig követi Ady és a szabadkőművesség kapcsolatát. Az alábbi oldalon a szerzővel készült interjú olvasható:

https://tortenelemportal.hu/2013/06/ady-szabadkomuvesseg-raffay/

Szkíta kincsek Balatonszemesen

2013.08.23 13:59

A szkíta kori fejedelmi temetkezéseket megelevenítő "Emberek Aranyban" című tárlatnak a balatonszemesi Bujdosó Pince mellett található Magtár ( Gárdonyi u.) ad helyet augusztus 31-ig. Az egyedülálló leletek megtekintését a történelem iránt érdeklődőknek ajánljuk! Kiváló képaláírások, szakszerű tárlatvezetés, gyönyörű kincsek, amelyek között sok ismerős is lehet azoknak, akik foglalkoznak a honfoglalás kori magyarság régészeti emlékeivel.

https://www.emberekaranyban.hu/

Pap Gábor előadása:

https://www.youtube.com/watch?v=73-knDRSFOk

 

<< 1 | 2 | 3

Címkék

A címkék listája üres.