Blog

Sebestyén István mesemondó előadása

2018.01.17 13:28

Meghívó

2017.12.14 14:04

Irodalmi Kávéház: Henth Ferdinánd Utazások című könyvének bemutatója

2017.11.08 13:38

Szeretettel várunk egykori diákunk,

Henth Ferdinánd

Utazások

című könyvének bemutatóján

az Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola könyvtárában

2017. november 16-án, csütörtökön

A vasfüggöny mögötti világ Garcia Márquez szemén át

2017.09.18 08:59

Szeretnéd tudni, hogyan látta egy 30 éves dél-amerikai újságíró a vasfüggöny mögötti világot 1957-ben? A későbbi Nobel-díjas Gabriel García Márqueznek lehetősége volt betekinteni a keleti blokk világába a moszkvai Világifjúsági Találkozó résztvevőjeként. Útinaplóiból, riportjaiból megtudjuk, ő hogyan látta a helyzetet.

Vélemények:

kulturpara.blog.hu/2017/08/23/a_vasfuggony_mogotti_vilag_marquez_szemen_at?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook_share&utm_campaign=blhshare

 

moly.hu/konyvek/gabriel-garcia-marquez-utazas-kelet-europaban

Határtalanul! - „Kalandozás Délvidéken és Dunántúlon” 2017. május - június

2017.06.20 10:56

Video:

www.youtube.com/watch?v=N30cD2qrIUQ&feature=youtu.be

 

 

HATÁRTALANUL! PROGRAM A GÉPÉSZBEN

 

„KALANDOZÁS DÉLVIDÉKEN ÉS DUNÁNTÚLON”

 

2017. MÁJUS – JÚNIUS

 

 

Iskolánk idén negyedszer vett részt az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Határtalanul! programban, amely során egy határon túli magyar iskolával kell együttműködni. A projekt célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, szakmai és személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése két kirándulás során.

Idén az Eötvös – hasonlóan a 2015-ös projekthez - a szerbiai, magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközponttal kötött együttműködést.

Az előkészítő órákon Zsom János tanár úr által diákjaink alaposan megismerkedtek Délvidék és Szerbia történelmi múltjával, kultúrájával és jelenlegi helyzetével.

 

1.kirándulás

 

Elsőként, 2017. május 8 –11. között a kaposvári iskola 10/C –s tanulókból álló csoportja látogatott Délvidékre. Az első nap Horvátország felől közelítettük meg Zombort, az egykori Bács-Bodrog vármegye székhelyét. Ebédeltünk egy középiskola menzáján, aztán városnézés következett. A Városházán megtekintettük a zentai csatáról készült hatalmas méretű festményt. Ezután Topolyára utaztunk, ahol a Tájházat és a Kovácsmúzeumot néztük meg. Este érkeztünk a szállásra, Tóthfaluba.

Másnap a magyarkanizsai iskola csoportjával együtt indultunk Zalánkeménhez, ahol a Tisza a Dunába torkollik. Útközben megálltunk Újvidéken, ahol ebédünk (pljeszkavica) felvétele után megnéztük a főteret, és bementünk a Mária Neve Nagytemplomba. A buszból megcsodáltuk a péterváradi erődítményt is, amely a Bánk bánból ismert Petur bánról kapta a nevét. Ezt követően elindultunk a Szerémségbe, a ma már elfeledett, egykor a legjobbnak számító borvidék érintésével Karlócán a buszból megnéztük a Béke Királynője templomot, melyet az 1699-es békekötés helyszínére építettek. A zalánkeméni kikötőnél az ebéd elfogyasztása után egy órás hajózás következett a Duna-Tisza torkolatában. Visszafelé másik útvonalon mentünk a Bánságba, az aracsi pusztatemplomhoz. A 13. századi monumentális templomrom a puszta közepén fekszik, egy göröngyös bekötőúton lehet megközelíteni. Itt közösen megkoszorúztuk a kopjafát, és hazaindultunk Tóthfaluba.

Szerdán a szállásunk közelében fekvő Szabadkára látogattunk. A híres piacon bevásároltunk mindenféle hasznos és értékes termékből, majd a városközpontba mentünk, ahol a gyönyörű, szecessziós stílusú Városházát és Kosztolányi Dezső szülőházát néztük meg. Az író, költő szobránál koszorúztunk is.

Délután a Tóthfalun elköltött ebéd után a magyarkanizsai partneriskola fogadott minket. A kirándulásokon részt vevő osztályuk bemutatta saját munkáit és a műhelytermeket. Ezt foci követte, amit a vendégcsapat nyert nagy fölénnyel. Közben a tanárok igazgatói értekezleten vettek részt… . A kanizsai diákok tartottak még egy rövid városnézést a gépészeseknek, majd visszamentünk szállásadónkhoz.

Utolsó nap Zentára utaztunk, ahol a városnézés során felmentünk a Városháza kilátójába. Ugyanitt az 1697-es zentai csata makettjét csodálhattuk meg egy előadás kíséretében. Délben ebéd, majd búcsúzkodás után hazaindultunk Kaposvárra.

 

2.kirándulás

 

A második kirándulásra június 6 – 9. között került sor. A első napon a magyarkanizsai iskola 27 fős csoportja tett egy kitérőt Szigetváron, a Szulejmán emlékműnél. A késői ebédet rögtön foci követte a Virág utcai tornateremben. A vendégiskola két csapatot alakított ki, a gépészesekkel együtt így hármas bajnokság zajlott: minden csapat kétszer játszott mindkét ellenfelével. Nagy küzdelem folyt a miniatűr méretű kapukra, végül a vendégek tizedikes csapata győzött, megelőzve a tizenegyedikeseket és az házigazdákat.

Másnap reggel a rómahegyi szállásról gyalog érkeztek vendégeink a TISZK-be, ahol Krénusz Ernő tanár úr vezetésével körbejárták a különböző tanműhelyeket. A nézelődés mellett szakító vizsgálatot és szívósságmérést is végeztek. Utána a Pázmány utcai épületben igazgató asszonyunk fogadta a csoportot. A programban részt vevő gépészes osztály a könyvtárban tartott bemutatót az iskoláról, a szakmákról és az első kirándulásról.

Ebéd után fakultatív programként vendégeink egy része a Salazar bosszúja című filmet nézte meg a moziban, a többiek addig szabadon lófrálhattak. Mivel senki sem tévedt el, a film után Puskás Béla helytörténész vezetésével hosszú városi sétára indultunk az egykori vár helyétől (ma Pláza) az Ady és Fő utcán. Megnéztük a felújítás alatt álló Színházat, a Dorottya Hotelt, a Zsolnay kutat, a szobrokat és egyéb műemlékeket.

A harmadik nap reggel elutaztunk Fonyódra. Itt kezdésként felgyalogoltunk a Várhely kilátóhoz, ahonnan kedvünkre gyönyörködhetünk a panorámában. Utána visszasétáltunk a parthoz, ahol kötetlen strandolás volt a program.

Pénteken a taszári Hely- és Repüléstörténeti Kiállítást tekintettük meg bő két óra alatt. Az egykori laktanyában Kontsagh Sándor és Tarlósi József nyugdíjas katonatisztek mutatták be a kiállított repülőgépeket, azok működését, legfontosabb alkatrészeiket, illetve meséltek csodálatos vagy éppen elrémisztő történeteket katonakorukból. Ebédre éppen visszatértünk Kaposvárra, ahonnan vendégeink egyből hazautaztak.

 

Összefoglalás

Diákjaink alaposan megismerkedtek a délvidéki magyarok történelmével és jelenével. A vendégszeretet, a gyönyörű természeti és történelmi helyszínek mind-mind maradandó élményt jelentettek. Meghatározó volt Délvidék történelmi, vallási és kulturális emlékeinek felkeresése Zombortól Aracsig. A vendégiskola csoportja megismerkedett Kaposvárral és a Balatonnal. A két iskola szakmai együttműködése jegyében közös projektmunka készült: az aracsi pusztatemplom makett-tervét a Tóthfaluban épülő Mini-Délvidék elnevezésű projekt tudja majd hasznosítani.

A jövőben lehetőség szerint szeretnénk folytatni az együttműködést.

 

Lévai Tamás

Határtalanul! projekt vezető

Megjelent Henth Ferdinánd kötete!

2017.06.19 09:26

Kedves látogatók!

 

Megjelent iskolánk egykori tanulójának, könyvtárunk rendszeres látogatójának első verses- és novelláskötete. 

Henth Ferdinánd 2014-ben végzett a C osztályban, informatika szakirányon. Irásai rendszeresen megjelentek az iskolaújságban. Jelenleg a Pécsi Egyetemen tanul. 

A kötetről érdeklődni a szerző facebook oldalán lehet.

 

Határtalanul! - "Barangolás Erdélyben és Somogyországban" - 2016. április - május

2016.05.20 08:16

 

HATÁRTALANUL! 2016. április – május

„Barangolás Erdélyben és Somogyországban”

 

 

Előzmények

2015 novemberében a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium és a csíkszeredai Székely Károly Szakközépiskola együttműködést kötött a Határtalanul! program megvalósításával kapcsolatban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, szakmai együttműködés, illetve személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése a két kirándulás során.

Uz Bence

 

Az előkészítő órákon Zsom János tanár úr előadása által diákjaink alaposan megismerkedtek Erdély történelmi múltjával és jelenlegi helyzetével. Uzsák Erzsébet könyvtáros az erdélyi irodalom nagyjait mutatta be, Váli Imre tanár úr és társa pedig Nyírő József Uz Bence című regényéből adott elő jelenetet.

 

1. kirándulás – 2016. április 17-21. Magyarország

A csíkszeredai iskola csoportja április 17-én, vasárnap este érkezett meg a kollégiumba, ahol vacsora és rövid ismerkedés után elfoglalta a szállást.

Másnap délelőtt került bemutatásra az iskola. Vendégeinket az iskola könyvtárában fogadtuk, ahol igazgatónk, Horváth Zoltán András tartott üdvözlő beszédet. Ezt követően végigjártuk az iskola helyiségeit: az aulát, a tornatermet, a tanműhelyeket, osztálytermeket. Az eseményre megérkezett a Somogy Televízió stábja is. Vendégeinknek tanulságos volt a modern berendezések szemrevételezése.

Ezután egy olyan kaposvári autószerelő műhelyet tekintettünk meg, ahol a kaposvári diákok gyakorlati órákon vesznek részt.

 

Délután közösen kiutaztunk Taszárra, az egykori laktanyába. Itt megtekintettük a Hely- és Repüléstörténeti Kiállítást. Mindkét csoport számára nagy élmény volt a különböző repülők, alkatrészek, rakéták bemutatása. Az öltözékeket, szkafandereket fel is próbálhatták a diákok.

Este parkolás közben kissé lerobbant a busz, de gyorsan sikerült szerezni egyet a másnap délelőtti programhoz.

Kedden, a reggeli után Kaposmérőbe utaztunk, ahol Kassai Lajos lovasíjász egy órás bemutatót tartott nekünk. Az egyedülálló műsor a lovasíjászat legmagasabb szintjével ismertetett meg bennünket. Állva, kifeszített dróton egyensúlyozva, lóháton előre és visszafelé is félelmetes gyorsaság és pontosság jellemezte a lendületes bemutatót. Az előadást rövid, de tartalmas beszélgetetéssel zártuk.

Ezt követően megnéztük a kaposvári Térségi Integrált Szakképző Központ műhelyeit. A központban az egész megyéből érkező diákok kapnak gyakorlati oktatást. A különböző berendezéseket, robotokat, az asztalosműhelyt nagy érdeklődéssel figyelték a szeredai diákok. Házigazda társaikkal összehasonlították az erdélyi és magyarországi viszonyokat, lehetőségeket.

Délután Puskás Béla helytörténet-kutató vezetésével tartalmas sétát tettünk a városban. A Hősök Templomától indulva a Fő utcán végighaladva megtekintettük a híres épületeket, a színházat, szobrokat, szökőkutakat. Bementünk a Városháza dísztermébe is. Vendégeink örömmel fedezték fel, hogy a Kossuth téren lévő „testvérvárosok iránytűje” emlékkövön Csíkszereda is szerepel, amely 1990 óta Kaposvár testvérvárosa.

Szerdán reggel Pécsre utaztunk. A Zsolnay-negyedben a Planetáriumban csillagászati előadáson vettünk részt, majd az Interaktív Varázstérbe mentünk, ahol számtalan fizikai kísérletet próbálhattak ki a diákok. Ebéd után bemutattuk a belvárost: a Bazilikát, a Püspöki Palotát, a Dzsámit, majd szabad program következett.

Az esti órákban érkeztünk Kaposvárra, ahol az iskola tornatermében a két csoport fociban mérte össze az erejét. A jó hangulatú összecsapást a fizikai és technikai fölényét jól kihasználó hazaiak nyerték. Vacsora után búcsút vettünk vendégeinktől.

 

2. kirándulás – május 3-7. Erdély

Május 3-án, kedden reggel 6-kor indultunk Szeged-Arad-Déva-Segesvár-Székelyudvarhely-Csíkszereda útvonalon. Az út során feltűnő volt a román többségű terület és a magyar többségű Székelyföld tisztasága közötti különbség. Az időzóna váltás miatt egy órával később érkeztünk meg a szállásra.

Másnap reggel Tankó István, a csíkszeredai iskola igazgatója fogadott minket. Vezetésével megtekintettük a tantermeket, tanműhelyeket.

Ezt városnézés követte, a sétálóutca, a Mikó-vár, a Makovecz Imre által tervezett Milleniumi templom és a piac érintésével. Szabad program után felkerestünk egy autószerelő műhelyt, majd ebédeltünk.

Délután Gyimesbükkre, az Ezeréves Határra utaztunk. Érkezéskor Deáky András, a helyi magyar közösség összetartója és a híres vasúti őrház megmentője tartott rendhagyó történelemórát, majd gyalog elindultunk a Kontumáci Nagyboldogasszony Kápolnához. Az emlékpark megtekintése után felmásztunk a Rákóczi-vár romjaihoz, majd koszorúztunk az őrháznál. Bilibók Ágoston „Guszti bácsi”, a vasúttörténeti gyűjtemény mindenese rövid előadásban mutatta be a legfőbb érdekességeket. Visszaérkezve a Deáky Panzióhoz megkoszorúztuk a Trianon-emlékművet, majd visszautaztunk Csíkszeredára.

Csütörtök reggel a parajdi sóbányához mentünk. A felszínről méretes csuklóbuszokkal jutottunk le a játszótérré alakított termekbe. Egy órás program után továbbindultunk Szovátára, a Medve-tóhoz, ahol elfogyasztottuk azt ebédre kapott csomagunkat.

Visszafelé Korondon megálltunk vásárolni, majd Farkaslakán koszorúztunk Tamási Áron síremlékénél. Székelyudvarhelyen szabad program következett, majd este a szálláson vacsora.

Péntek reggel a Gyilkos-tó felé menet megálltunk Csíksomlyón, a magyarság legnagyobb zarándokhelyén, és bementünk a kegytemplomba. Ezután koszorúztunk a Habsburgok által elkövetett vérengzés helyszínén, Madéfalván. A Békás-szoros felé menet gyönyörködtünk a székely falvakban, majd a szoros felső részén letett minket a busz, ahonnan gyalog haladtunk végig a lélegzetállító sziklák között. A Gyilkos-tónál ebédeltünk, itt volt alkalmunk megkóstolni a friss sült pisztrángot és a mics-et.

Hazafelé bementünk a gyergyószentmiklósi örmény templomba, ahol a helyi gondnok tartott érdekfeszítő előadást.

Utolsó állomásunk Csíkrákos volt, itt a különleges erődtemplomot tekintettük meg, tornyán a táltos-feldarabolás jelenetsorával. A szállásra érkezvén vacsora után elbúcsúztunk vendéglátóinktól.

 

Összefoglalás

 

Diákjaink alaposan megismerkedtek az erdélyi magyarok történelmével és jelenével. A székelyek vendégszeretete, a gyönyörű természeti és történelmi helyszínek, az előadások mind-mind maradandó élményt jelentettek. A közös programok, az együttes utazások megerősítették a két csoport jó viszonyát, barátságok szövődtek tanárok és diákok között is. Meghatározó volt Székelyföld történelmi, vallási és kulturális emlékeinek felkeresése Madéfalvától Csíksomlyóig, Farkaslakától Csíkrákosig.

A jövőben lehetőség szerint mindenképpen szeretnénk folytatni az együttműködést.

 

Lévai Tamás Határtalanul! projekt vezető

Meghívó

2016.03.07 12:23

Szeretettel várunk mindenkit a Wass Albert Irodalmi Kávéház áprilisi programjára:

 

Téma: Könyvmoly találkozó

Időpont: 2016. április 21. 16. 00

 

Wass Albert Irodalmi Kávéház : Jiu-Jitsu, a "lágy művészet". 2015. december 2.

2015.12.10 14:39

Páhy Tamás és Zsebe Zsolt  a Jiu-Jitsu szellemi hátterét, illetve különböző technikáit mutatta be a szép számú közönségnek.

Határtalanul! 2015. március-május. "Tavaszi hadjárat Délvidéktől Somogyig" - beszámoló

2015.05.29 11:27

HATÁRTALANUL! 2015. május - március

 

Előzmények

 

2014 májusában a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium és a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont együttműködést kötött a Határtalanul! program megvalósításával kapcsolatban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése a két kirándulás során. Elsőként, 2015. március 12 –15. között a kaposvári iskola csoportja látogatott Délvidékre.

A helyszín választásának megvannak a személyes okai. Két évvel ezelőtt – öt tanulónkkal egyetemben - volt szerencsém részt venni a Rákóczi Szövetség által szervezett Délvidéki Utazáson, ahol az ötnyelvű Erzsébetlakon lettünk elszállásolva. Itt ismertem meg a tóthfalusi Faragó Zoltánt, aki szívvel-lélekkel próbálja összetartani az itteni magyarokat, és támogatókat, érdeklődőket keres az anyaországból. Megbeszéltük, hogy mindenképpen visszatérünk ide. 2014-ben a szintén a Rákóczi Szövetség által támogatott Március 15- i Diákutaztatási Programmal két napot töltöttünk el húsz diákunkkal Délvidéken, Tóthfalut, Szabadkát és Zentát megtekintve. Tóthfaluban találkoztunk egy budapesti iskola csoportjával, akik a Határtalanul! programmal utaztak ide több napra. Innét jött az ötlet, hogy próbáljunk meg mi is pályázni, amiben természetesen Faragó Zoli biztatott és támogatott.

Az előkészítő órákon Zsom János történelem szakos tanár által diákjaink alaposan megismerkedtek Délvidék történelmi jelentőségével, ütköző-zóna szerepének nehézségeivel. Szó esett a helyi szokásokról, a tájszólásról, a rendkívül értékes „zsíros” bácskai földről is.

 

1. kirándulás – 2015. március 12-15. - Délvidék

 

Utunk első állomásaként a határt átlépve Szabadkán megálltunk a zentai úti temetőnél, ahol a partizánok által végrehajtott 1944-es vérengzések áldozataiért épült emlékhelyhez mentünk. A parcellát – amely a tömegsírok helyén épült - szögesdrótos kerítés vesz körül, mivel 2013-ban ellopták a Vergődő madár szobrot. Érkezésünkkor meg is szólalt a riasztó, és kitartóan vijjogott, de ez nem akadályozott meg minket abban, hogy Fazekas Szandra szavalását követően megkoszorúzzuk az alkotást. Délután Magyarkanizsán megtekintettük a Tondach cserépgyárat, a tangazdaságot, és a fogadó középiskolát. Itt az igazgató fogadott minket, aki beszámolt merésznek tűnő, a magyarság érdekeit védő terveiről. Este értünk Tóthfaluba a szállásra, ahol az ellátás, a felszolgált ételek minősége és mennyisége kiváló volt.

Másnap Újvidék belvárosát, majd a péterváradi várat néztük meg, délután pedig következett a nándorfehérvári vár. Itt találkoztunk szegedi, adai és kecskeméti diákokkal, és – miután meghallgattuk Faragó Zoltán tartalmas előadását - megkoszorúztuk a világtörténelmi jelentőségű csata emlékművét. Ebben a pillanatban több, mint 100 magyar diák tartózkodott egyszerre a híres várban! Este már Magyarkanizsán voltunk a Színházban, ahol 18 órakor kezdődött a Hazajáró közönségtalálkozó, ahol tapssal fogadtak minket. A találkozó - ahol megjelentek a Hazajáró szereplői, a rendező, a narrátor, és még sok helyi, a délvidéki magyarságért küzdő személyiség - nagy élményt jelentett diákjainknak, pedig sajnos még a műsort sem ismerték. Egyikőjük meg is jegyezte, hogy ez volt a betetőzése a napnak.

Szombaton Szabadkára látogattunk, megtekintettük a Városházát és a szecessziós épületeket, a templomokat, illetve koszorúztunk Kosztolányi Dezső szülőházánál. A lányok legnagyobb örömére kilátogattunk a szabadkai piacra is, ahol megannyi „értékes” dolgot sikerült beszerezni. Délután Tóthfaluban megemlékeztünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharcról. Csoportunk rövid műsorral készült az ünnepségre: elhangzott Vörösmarty Mihály Harci dal című verse, A költő visszatér című dal, és a baranta szellemi útmutató sorai. A kollégiumban elkészültek a projektmunka tervei is.

Vasárnap, a kirándulás utolsó napján, Zentán megtekintettük a Városházát, és felmentünk a kilátóba. A Tisza parton megkoszorúztuk a 44-es kopjafát, illetve a zentai csata emlékművét. Tóthfaluban ebédeltünk, és búcsúzkodás után indultunk haza.

Összefoglalva: tartalmas, szép és elgondolkodtató élményekben volt részünk. Volt, akinek a nándorfehérvári vár tetszett a legjobban, másoknak a Hazajáró közönségtalálkozó megható, felemelő, olykor humoros pillanatai. Tóthfalusi házigazdánk, Faragó Zoltán és a magyarkanizsai Sarnyai Zoltán tanár úr őszinte, bátor és szeretetteljes személyisége mindenkit lenyűgözött. Szó volt arról is, hogy a délvidékiek sokkal „magyarabbak” mint mi. Lehet, hogy így van, mint tudjuk: „teher alatt nő a pálma”; a lehetőség azonban mielőttünk is itt van (sőt), hogy „megéljük” magyarságunkat.

A kaposvári diákok már a visszatérést fontolgatják. Úgy legyen!

 

2. kirándulás - 2015. május 13-16. - Magyarország

 

Vendégeinket az iskola könyvtárában fogadtuk, ahol igazgatónk, Horváth Zoltán András tartott üdvözlő beszédet. Az eseményre megérkezett a Somogy Televízió stábja is. Ezután megbeszéltük a programokat, a szállás és étkezés részleteit, végül a projektmunka elkészítésének módjáról esett szó.

Ebéd után végigjártuk az iskola helyiségeit: az aulát, a tornatermet, a tanműhelyeket, osztálytermeket. A gépészeti szakos vendégeinknek nagy élmény volt a náluk lévőnél modernebb berendezések szemrevételezése. Betekintettünk a délutáni gyakorlati órákba is.

Ezt követően megnéztük a kaposvári Térségi Integrált Szakképző Központ műhelyeit. A központban az egész megyéből érkező diákok kapnak gyakorlati oktatást. A különböző berendezéseket, robotokat, az asztalosműhelyt nagy érdeklődéssel figyelték a kanizsai diákok. Házigazda társaikkal összehasonlították a szerbiai és magyarországi viszonyokat, lehetőségeket.

Reggeli után busszal érkeztünk Fonyódra, ahol sétát tettünk a parton. Ezt követően áthajóztunk Badacsonyba. Utazás közben a hajóról bemutattuk a parton látható történelmi emlékeket (szigligeti vár, Tihany).

Ebéd után felsétáltunk a Kisfaludy-házhoz. Itt kiselőadás hangzott el Balaton történetéről, a tó körüli világháborús hadi eseményekről, a vízben megbúvó repülő-roncsokról. A kitartóbb diákok folytatták az utat a tanösvényen. Kora este hajóval visszautaztunk a fonyódi kikötőbe.

A buszon történelem szakos kísérőnk, Zsom János tartott előadást Somogy megye történelméről, a somogyvári apátságtól a szigetvári csatán át a rossebb-bakákig. Miután Ecsenyben, a szállásnál vendégeink leszálltak, a kaposvári diákokat busszal még hazavittük.

Pénteken, reggeli után a helyiekkel közösen kiutaztunk Taszárra. Itt megtekintettük a Hely- és Repüléstörténeti Kiállítást. Mindkét csoport számára nagy élmény volt a különböző repülők, alkatrészek, rakéták bemutatása. Az öltözékeket, szkafandereket fel is próbálhatták a diákok. Vendégeinknek aktualitást adott, hogy Taszáron állomásoztak a délszláv háborúban harcoló nemzetközi alakulatok, emiatt számos kérdést tettek fel a tárlatvezetőknek.

Ebéd után az iskola tanműhelyeiben elkészült a két emléktábla.

A kaposvári ötvösmester, Rónai Attila kérésünkre elhozta a Szent Korona, a királyi jogar és az országalma hiteles másolatát. A mester hosszabb előadást tartott a Szent Korona történetéről, a másolat készítésének mikéntjéről és érdekességeiről, illetve a Korona történelmi jelentőségéről.

Reggeli után idegenvezető segítségével tartalmas sétát tettünk a belvárosban. Bementünk a Szivárvány Kultúrpalotába és a Városházára is. A Fő utcán és az Ady utcán sorra megnéztük a szecessziós épületeket, a Nagyboldogasszony-székesegyházat, a szobrokat, szökőkutakat.

Ebéd után értékeltük a két kirándulást. Megbeszéltük, hogy lehetőség szerint valamilyen formában még ellátogatunk Délvidékre. Búcsúzkodás után vendégeink hazaindultak.

 

Összefoglalás

 

Diákjaink alaposan megismerkedtek a délvidéki magyarok történelmével és jelenével. A délvidékiek vendégszeretete, a bőséges ellátás, a diák-kapcsolatok kialakulása mind-mind meghatározó tényező volt. A közös projektmunka, az együttes utazások megerősítették a két csoport jó viszonyát. A második kiránduláson Somogy szépségeivel ismerkedtek vendégeink a hazai diákokkal együtt. A két utazáson barátságok születtek a tanárok és a diákok között is. Meghatározó volt a délvidéki történelem emlékeinek felkeresése a szabadkai 44-es parcellától a nándorfehérvári erődítményig. A projektmunka keretében készítettünk két emléktáblát, amelyek az iskolák városainak (Kaposvár és Magyarkanizsa), valamint kinti szállásadónk, Tóthfalu együttműködésének állítanak emléket. Az egyik a magyarkanizsai iskolában, a másik Tóthfaluban, a kollégiumban lesz elhelyezve. A tárgy emlékeztet a 2015 évi együttműködésre, a határon túli és az anyaországi magyarok kapcsolatára. Az értékelő órán főleg arról volt szó, hogy a jövőben tovább tartjuk a kapcsolatot, és lehetőség szerint szeretnénk még visszatérni. Ehhez a többieknek is kiváló kedvcsináló volt a projektnap a kollégiumban.

 

Lévai Tamás Határtalanul! projektvezető

 

 

Faragó Zoltán, tóthfalusi honismeret-vezetőnk írása az első kirándulásról:

Határtalanul Tóthfaluban

(Megjelent az Új Kanizsai Újság 2015. március 19-i számában)

Még 2014-ben közös pályázatot nyújtott be a kaposvári Eötvös Loránd Műszaki Szakközépiskola és a magyarkanizsai Beszédes József középiskola a magyar állam felé, amit sikeresen meg is nyertek. Az összekötő kapocs Tóthfalu volt, ugyanis a vendég diákokat községünk gyöngyszemén szállásolták el, négy napon át. A pályázat célja egy közös projekt megvalósítása, amit a két iskola diákjai közösen készítenek el, esetünkben egy gépészeti eljárásokkal előállított Délvidékhez köthető emlékművet. E mellett üzem- és iskolalátogatáson is részt vettek, ahol a Tondach cserépgyár termelői részlegét és az iskola tangazdaságát, és magát az iskolát is megtekintettük.

Pénteken reggeli után bement a 25 fő kaposvári busszal Kanizsára, ahol csatlakoztak hozzájuk a helyi diákok, Sarnyai Zoltán tanár úr vezetésével. Így gyarapodott a létszám 50 fő fölé. Az útiterv Újvidék, Pétervárad, Nándorfehérvár volt. Végig az utazás során úti kalauz mutatta be a tájat, mesélt a diákságnak Délvidék, Vajdaság történelméről, múltjáról, jelenéről. Újvidéken megtekintették a fő teret, Mária neve neogótikus templommal, illetve a Pravoszláv portát is megcsodálták a katedrálissal. Péterváradon megismerték a „részeges”, vagy „fordított” óra történetét, illetve a 112 hektáron elterülő várból egy kis részt be is jártak. Ebédre az autópályán álltak meg és a magukkal hozott pljeszkavicát fogyasztották el. Ez is helyi különlegesség. Az anyaországiaknak kicsit nehéz kimondani, és inkább szerb hamburgernek nevezték el, amit jóízűen fogyasztottak, megállapítván, hogy a mekis (McDonald’s gyorsétterem) hamburgerok fényévekre lemaradtak ettől az ételtől, és ünnepélyes fogadalmat tettek rá, hogy a mekibe ezentúl csak kezet mosni járnak, és a helyi termékeket fogják mindenhol előnybe részesíteni. Időközben befutott egy másik magyar busz a benzinkútra, ahonnét ismerős adai tanárok szálltak le, 50 gyermek kíséretében. Örömmel üdvözöltük a társaságot. Kiderült, hogy ők is a Határtalanul program keretén belül utaznak, méghozzá az adai középiskola és szegedi középiskola diákjai közösen Nándorfehérvárra igyekeznek, de nincs helyi vezetőjük, így csatlakoztak, megduplázva a létszámot. Belgrádon két tömött autóbusszal vonult át a társaság, ahol a fő látnivalót, a nándorfehérvári várat tekintették meg. A több mint 100 diák felidézte az 1456-os diadalt, Hunyadi Jánost, Kapisztrán Jánost és a csata fordulatokkal teli menetét. A várlátogatás végén felkeresték a csata kicsi emlékművét, ahol közösen koszorúztak, majd a 100 diák közösen elénekelte a nemzeti imánkat. Felemelő érzés volt látni a sok fiatalt, Adáról, Szegedről, Magyarkanizsáról, Kaposvárról, hogy egy „osztályként” ünnepelték az ősök hőstetteit, azon a helyen ahol ők vérüket ontották azért, hogy mi most ott lehessünk. Nándorfehérvár után búcsúzott a két csapat, hiszen még várt bennünket a Hazajáró közönség találkozó Magyarkanizsán. A nap fantasztikusan sikerült a fiatalok szerint is, hiszen ennyi mindent látni és a nap végére egy színvonalas kulturális esten részt venni nem mindennapi volt, főleg így határon túli területeken. Következő nap Szabadkára látogatott a kaposvári csapat, majd Tóthfaluban ünnepelték március idusát a helyi Rákóczi Szövetség tagjaival, akikkel közösen egy rövid kulturális műsort készítettek, majd megkoszorúzták a környék legnagyobb Turul emlékművét. Este pedig kapcsolatépítő ismerkedős estet szerveztek a helyi Rákóczisok klubhelységében, ahol őszinte barátságok születtek a falusiak és kaposváriak között. Vasárnap sajnos már búcsúztak Tóthfalutól, de megígérték, hogy még vissza fognak jönni.

Szervezőként valóban felemelő volt a kirándulás, hiszen kiváló gyermekeket ismerhettem meg, kiváló tanárokkal. A vendég fiatalok nagyon kulturáltak, illedelmesek és okosak voltak. Ugyanúgy a mi fiataljaink sem maradtak el mögöttük. Öröm volt szemlélni, ahogy egymásra talál a határ innenső és túlsó felén élő tehetséges magyar fiatal. Látszik a rengeteg munka, amit a tanárok a diákságba fektetnek, és képzik, tanítják, példát mutatnak nekik. Ezeket a tanárokat, iskolákat, és nem utolsósorban a diákokat kell megbecsülni, őket kellene az országnak a tenyerén hordoznia, hiszen az övéké a jövő, és ha nem ismerik el az új generációk tehetségét, akkor más fogja azt elismerni, valószínűleg több 100, vagy 1000 kilométerre innét, vagy akár Kaposvártól. Itt kapcsolódik március idusa a történethez: nem azért adta az életét számos nemzet fia a magyar szabadságért hogy a fiataljaink gazdasági menekültként, gyökértelenül mások hazájában boldoguljanak, hanem azért, hogy itt, ebben a tökéletes Kárpát-hazában építsék tovább az itt élő emberek tündérkertjét.

 

Faragó Zoltán

1 | 2 >>

Címkék

A címkék listája üres.